Για την πλοήγηση


Άρθρα

Το γάλα σου να πίνεις

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη διατροφή του ανθρώπου σε όλη τη διάρκεια του. Το γάλα περιέχει: Νερό 83-87%, Λίπη 3,5-3,9%, Υδατάνθρακες 4,9%, Πρωτεΐνες 3,5%, Άλατα 0,7% (κυρίως ασβέστιο και φώσφορο), Ένζυμα, Βιταμίνες (Β1, Β2, Β6, Β12).


Οι πρωτεΐνες του γάλακτος είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Οι υδατάνθρακες είναι εύπεπτοι. Το λίπος είναι σε μορφή γαλακτώματος και είναι από τις πιο εύπεπτες λιπαρές τροφές. Τα άλατα που χαρακτηρίζουν το γάλα είναι κυρίως ασβέστιο και φώσφορος. Το ασβέστιο, το οποίο βρίσκεται άφθονο στο γάλα είναι στην πιο αφομοιώσιμη μορφή του.


Το γάλα λοιπόν, είναι μια πλήρης τροφή που περιέχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται ο άνθρωπος για τη θρέψη του, εκτός από σίδηρο (ίχνη).
Ένα ποτήρι πλήρες δίνει περίπου 140-150 θερμίδες.


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ, ΤΙ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ;


Το γάλα εύκολα αλλοιώνεται και μολύνεται. Για να εξασφαλιστεί, λοιπόν, η υγιεινή του γάλακτος έχουμε το βρασμό του και την παστερίωση.


Με τον βρασμό έχουμε θερμοκρασία στους 100 βαθμούς Κελσίου, όπου καταστρέφονται όλα τα παθογόνα μικρόβια, μαζί όμως και οι ευαίσθητες βιταμίνες και τα ένζυμα.


Ενώ με την παστερίωση έχουμε θέρμανση στους 65 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα και μετά απότομη ψύξη. Με αυτή τη μέθοδο οι παθογόνοι οργανισμοί χάνουν τη ζωτικότητά τους και έτσι είναι ανίκανοι να βλάψουν τον άνθρωπο ενώ παράλληλα το γάλα διατηρεί ένα μέρος από τις βιταμίνες του.


Στις πιο σύγχρονες μεθόδους αποστείρωσης έχουμε τη θέρμανση του γάλακτος (135-150 βαθμούς) για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Το γάλα που παράγεται με αυτό τον τρόπο λέγεται γάλα μακράς διάρκειας ή UHT και διατηρεί τη θρεπτική του αξία.


Στο συμπυκνωμένο γάλα, που προκύπτει από την εξάτμιση ενός μέρους του νερού (50%) και στη σκόνη γάλακτος όπου γίνεται αφυδάτωση, συνήθως γίνεται προσθήκη βιταμινών.


Ομογενοποιημένο γάλα
είναι το γάλα όπου το λίπος του έχει διασπαστεί σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα σε αυτό, δίνοντας του ωραία υφή και γεύση.


Με την κατανάλωση (1) ενός λίτρου γάλακτος καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο και φώσφορο και κατά ένα μεγάλο μέρος οι ανάγκες στις βιταμίνες και σε πρωτεΐνες.


Επίσης, το γάλα δεν περιέχει νάτριο άρα δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με κατακρατήσεις, γενικά είναι εύπεπτο εκτός από τις περιπτώσεις δυσανεξίας στη λακτόζη.

Νέες ετικέτες τροφίμων: Πώς να τις διαβάζουμε;

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι νέες ετικέτες τροφίμων τηρούν πολύ συγκεκριμένους κανόνες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Όλες οι ετικέτες θα πρέπει να αναγράφουν υποχρεωτικά το όνομα του προϊόντος, τα συστατικά, την ημερομηνία λήξης, τα πρόσθετα με το γράμμα Ε και αριθμούς, τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν αλλά και κάποιες πληροφορίες προαιρετικές ανάλογα το τρόφιμο. Σε κάθε περίπτωση οι ετικέτες θα πρέπει να βοηθούν τον καταναλωτή να μπορεί να διαλέξει τα τρόφιμα που πραγματικά θέλει, όπως και να αποφύγει εκείνα που ενδέχεται να τον βλάψουν.


Πώς, λοιπόν, μπορείτε εύκολα να ενημερωθείτε για το τρόφιμο που πρόκειται να καταναλώσετε διαβάζοντας τις νέες ετικέτες:

  1. Αναζητήστε πρώτα τη λίστα με τα συστατικά του τροφίμου. Να θυμάστε ότι τα συστατικά αναγράφονται κατά σειρά βάρους. Άρα πρώτα στη σειρά είναι τα βασικά συστατικά, τα οποία βρίσκονται και στη μεγαλύτερη ποσότητα ενώ τα τελευταία συστατικά βρίσκονται στο τρόφιμο σε μικρότερη ποσότητα.
  2. Οι νέες ετικέτες σε σχέση με τις παλιές δίνουν πληροφορίες ανά μερίδα και όχι ανά 100gr. που ήταν μέχρι πρόσφατα. Εδώ θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα διότι η μερίδα που αναγράφεται μπορεί να είναι κατά πολύ διαφορετική από αυτή που καταναλώνετε πραγματικά.
  3. Στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας αναγράφονται οι θερμίδες ανά μερίδα.
  4. Στην πίσω όψη συνήθως δίνονται οι πληροφορίες για τα λιπαρά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, νάτριο, φυτικές ίνες κλπ. Η περιεκτικότητα των παραπάνω συστατικών στο τρόφιμο δίνεται με ποσοστό της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης (περίπου 2.000 θερμίδες).
  5. Κρυφές ονομασίες σακχάρων είναι: ζάχαρη, ιμβερτοσάκχαρο, φρουκτόζη, γλυκόζη, δεξτρόζη, μαλτόζη κ.α. Θα πρέπει να είναι σε ποσοστό λιγότερο του 5% της συνιστώμενης πρόσληψης ή διαφορετικά λιγότερο από 5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου. Αντίθετα, τα συστατικά που θέλουμε να είναι σε αφθονία σε ένα τρόφιμο π.χ. βιταμίνες, σίδηρο, φυτικές ίνες, θα πρέπει να είναι σε ποσοστό υψηλότερο από 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, έτσι το τρόφιμο θεωρείται πλούσιο σε αυτά τα συστατικά.
  6. Να θυμάστε ότι τα συστατικά που θέλουμε να αποφύγουμε σε ένα τρόφιμο όπως κορεσμένο λίπος, χοληστερίνη, υδρογονωμένα λιπαρά οξέα, νάτριο κλπ. θα πρέπει να είναι σε ποσοστό λιγότερο από 5% της συνιστώμενης πρόσληψης. Ή διαφορετικά λιγότερο από 5 γραμμ. ανά 100 γραμμ. τροφίμου. Αντίθετα, τα συστατικά που θέλουμε να είναι σε αφθονία σε ένα τρόφιμο π.χ. βιταμίνες, σίδηρο, φυτικές ίνες, θα πρέπει να είναι σε ποσοστό υψηλότερο από 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, έτσι το τρόφιμο θεωρείται πλούσιο σε αυτά τα συστατικά.
  7. Αποφύγετε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο, αν έχετε υπέρταση και τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, αν έχετε υψηλή χοληστερίνη.

Η σωστή ενημέρωση είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλός μας.- Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλ. 210 21.39.188